Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

1. sürgünde telgraf otu çay müstahsilinin başına dert oldu

TRABZON’UN OF İLÇESİNDEKİ 200 METREKARE ÇAY BAHÇESİNDEN 500 KİLO TELGRAF OTU TEMİZLEYEN ÇAY MÜSTAHSİLİ MEHMET HOLOĞLU, YETKİLİLERİN BU KONUYA BİR ÇÖZÜM BULMALARI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

TRABZON'UN OF İLÇESİNDEKİ 200

Doğu Karadeniz’de birinci sürgün çay hasadının bitip 2. sürgün çay hasadının başlayacağı bu günlerde çay üreticisinin başı telgraf otuyla dertte. 100 kilo yaş çay topladıkları bahçeden 500 kilo telgraf otu temizlemek zorunda kalan çay üreticileri, bu konuya kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor.

Özellikle Rize ve Trabzon’daki çay bahçelerinde sıkça görülmeye başlayan telgraf otu çay üreticilerine zor anlar yaşatıyor. Trabzon’un Of ilçesindeki 200 metrekare çay bahçesinden 500 kilo telgraf otu temizleyen çay müstahsili Mehmet Holoğlu, yetkililerin bu konuya bir çözüm bulmaları gerektiğini söyledi. 200 metrekare çay bahçesinde eşi ve çocuklarıyla birlikte 4 gündür temizlik yaptığını ifade eden Holoğlu, 100 kilogram yaş çay alacakları yerden 5 katı telgraf otu temizlediklerini belirtti.

Çay bahçelerinde aşırı telgraf otu olduğunu belirten Holoğlu, “İkinci sürgün başlamadan bahçelerimizde temizlik yapıyoruz. Bu yıl telgraf otu çay bahçelerimize musallat oldu. Çaya zarar veriyor. 200 metrekare yerden 500 kilo bir kamyon ot temizledik. Eşim ve çocuklarımla 4 gündür çalıyoruz. Yetkililerden bu konuda bir yardım bekliyoruz” dedi.

Öte yandan ’Telgraf çiçeği’ diye de bilinen ot, son yıllarda çaylıkları istila etmesi nedeniyle çay üreticilerinin en büyük sorunlarından biri olarak görülüyor. Elle çaylıklardan temizlenip imha edilen ve başka bir şekilde mücadelesi henüz mümkün olmayan otu yolup kopardıktan sonra doğaya bırakmamak gerekiyor. Bir poşete koyup imha etmenin en sağlıklı çözüm olduğu anlatılırken, kolay da kurumayan bitki, koparılıp bırakıldığı yerde yeniden kök salabiliyor. Aynı çay gibi gözüken telgraf otu, bazen işçiler tarafından çay diye toplanabiliyor. Ot çaya atılan gübreyi, mineralleri alıyor ve çaya da zarar veriyor.

BURSA ÇİMENTO ÇEVRECİ YATIRIMLAR YAPIYOR
Sıradaki Haber Bursa Çimento’dan çevre ve ekonomiye AB standartlarını aşan yatırım