Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tüzük Kurultayı, bugün sabah 10.30’da Ankara ATO Congressium’da başladı. Kurultayın açılışında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul delegelerini kahvaltıya davet ederken, CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya katılmayacağı kesinleşti. Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde delegelerle fikir alışverişi yaparak sürece dahil oldu.
Kurultayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in yönetmesi beklenirken, Tüzük Komisyonu’nun çalışmaları tamamlandı ve taslak üzerinde son düzenlemeler yapılıyor. Dil Derneği yöneticileri tarafından incelenen taslakta dikkat çeken en önemli noktalardan biri milletvekilliği için dönem şartının 27. Dönem’e dayandırılması. Bu düzenlemeye göre, 2018’de seçilen milletvekilleri için bu dönem ilk sayılacak, 2002’den bu yana vekillik yapanlar ise 2028 seçimlerinde yeniden aday olabilecek.
Taslakta tartışma yaratması beklenen en önemli madde ise örgüt denetiminde ön seçim maddesi (52. Madde). Parti içi muhalefet bu maddeyi, hakim huzurunda üyeye dayalı ön seçim haline getirmeyi planlıyor. Ancak genel merkez, büyük bir oy farkıyla tüzüğün geçeceğine emin.
Basına Kapalı Oturum
Kurultayın önemli bölümleri basına ve izleyicilere kapalı gerçekleşecek. Delegeler ve Onur Kurulu üyelerinin dışında kimsenin giremeyeceği oturumlarda, partinin yeni tüzüğü ve programı üzerine kapsamlı tartışmalar yapılacak. Ayrıca, CHP’nin 101. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Şevval Sam konseri düzenlenecek ve Anıtkabir ile Cebeci Mezarlığı’na ziyaretler gerçekleştirilecek.
Özgür Özel’in Kurultay Konuşması
Kurultayın açılışında Genel Başkan Özgür Özel, partideki değişim sürecini ve önümüzdeki seçimlerde CHP’nin izleyeceği stratejiyi anlatan kapsamlı bir konuşma yaptı. Özel, parti içindeki değişim rüzgarlarını vurgulayarak, CHP’nin iktidara yürüme kararlılığını yeniden ifade etti. Konuşmasında ayrıca 31 Mart yerel seçimlerindeki başarıya geniş bir başlık açarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başlayan normalleşme sürecini değerlendirdi.
Özel, konuşmasının sonunda parti içinde yaşanan tartışmalara ve eleştirilere yanıt verdi, CHP’nin kabinesinde kadın-erkek eşitliğine yer vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye İttifakı’nın büyümesi gerektiğini vurgulayan Özel, partinin sadece seçim ittifaklarıyla değil, halkın kendisiyle yapılacak ittifaklarla başarılara imza atacağını söyledi.
Kulislerde Değişim Söylentileri
Parti kulislerinde, tüzük değişikliği sonrası Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) değişiklik yapılacağı yönündeki iddialar giderek güçleniyor. Özel’in MYK’da bir değişime gidebileceği ve bu süreçte yeni bir olağanüstü kurultay çağrısının gelebileceği konuşuluyor. Öte yandan, parti içindeki bazı isimler tüzük değişikliğinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor ve bu kapsamda olağanüstü bir kurultay yapılmasını talep ediyor.
Sonuç olarak, CHP’nin Tüzük Kurultayı partide büyük değişimlerin habercisi olarak görülüyor. Kurultay, partinin gelecekteki yönünü belirleyecek kritik kararların alındığı bir dönemeç olacak.