Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Başkan Önal, 2024 yılını ‘yatırım ve fırsat yılı’ ilan ettiklerini duyurdu

ÖNAL: “KRİZİ FIRSATA VE YATIRIMA DÖNÜŞTÜRDÜK”

ÖNAL: “KRİZİ FIRSATA VE

Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖR-KOOP) Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, 2024 yılını ‘yatırım ve fırsat yılı’ ilan ettiklerini açıkladı.

Türkiye’nin en büyük kooperatiflerinden

Kurulduğu 1979 yılından bu yana ortak sayısı ile birlikte tesis yatırımları ve üretimi artan Türkiye’nin en büyük Tarımsal kalkınma Kooperatifleri arasında yer alan Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ÖRKOOP), geçtiğimiz Mart ayından bu yana yaşanan süt sektöründeki krizi yatırım ve fırsata dönüştürdü. Türkiye’deki yem üretim tesisine sahip tek kooperatif olma özelliğini, UHT teknolojisi, GES ve daha birçok yatırımla artırmayı hedefleyen yönetim kurulu üyeleri, 2024 yılını ‘yatırım ve fırsat yılı’ ilan ettiklerini duyurdu.

“Sektörde son 40-45 yılın en büyük krizini yaşadık”

Son 40 yılın en büyük krizini stratejik hamlelerle atlatmayı başardıklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal: “Süt sektöründe bu yıl yıllardır hiç yaşanmayan Mart ayı başlarında başlayan kriz sürecinde kooperatifimiz 110 dönüme yakın arazisi ve 56 aracı ve benzeri hiçbir malvarlığında satış yapmamış aksine süt ürünleri satışımızı kolaylaştırıcı bir adet 2022 model Ford Cargo 10 teker Carrier marka frigofrik aracı 3.1 milyon TL bedelle yine süt toplama için gerekli bir adet 2023 model Ford Transit marka araç satın almıştır. Kooperatifimizin SGK, vergi borcu hiç yoktur. Hiçbir zamanda konkordato-kayyum ve benzeri olaylar kooperatifimizde hiç bir şekilde yaşanmamıştır”

“Türkiye’de en çok süt toplayan kooperatifiz”

Başkan: “Hedefimiz, gayretimiz; ülkemizde hemen hemen tüm bölgelerde yaşanan birçok bizim gibi süt alan firma, birlik vb. üreticilerimize zaman zaman 10-20 gün geç yaptığımız ödemeleri de zamanında gerçekleştirerek, sağlam temellere kurduğumuz düzenimizi üreticilerimize her şartta 1 gün bile bekletmeden ödeme yapmak ve onlara destek olmaktır. Bu gecikmelerin sebebinin özellikle toplama sütlerin süt sattığımız sanayici firmalar tarafından bazen hiç sebep göstermeksizin bazen de en küçük kalite kriterlerine uymadığı gerekçesiyle satılamaması idi. Kooperatifimiz ülkemizde en çok toplama süt toplayan kooperatiftir. Bu sütlerin satılamaması nedeniyle bir yandan kendi tesisimizde bir yandan anlaştığımız tesislerde işletip bir yandan da zararına da olsa süt tozu yaptırarak tarihte görülmemiş bu çok büyük zorlukları aşmıştır. Bu sıkıntılı süreçte yanımızda olan tüm üreticilerimize, kooperatifimizle hiçbir bağı olmadığı halde yardım için gelen dostlarımıza, kriz süresince kooperatifte adeta savaşan personelimize, bizimle üzülen-bizimle sevinen nice insanlara çok teşekkür ediyoruz. Yatırımlarımız da artarak devam edecektir”

“Çalışmalarımıza ara vermedik”

4 binden fazla noktadan ve birçok küçük kooperatiften süt topladıklarını, üreticiyi mağdur etmeden hem destek olduklarını hem de sektöre yatırıma devam ettiklerini ifade eden Başkan Ünal: “Son 1 ay içinde Bozdoğan Altıntaş Kooperatifimizin günlük 5 tona yakın sütünü alıp yine sütünü pazarlayamayan Kızılcaköy, Seki, Olukbaşı, Dutağaç gibi köylerinizin sütlerini de alarak kooperatifimiz süt toplama bölgesini genişletmiş olduk. Bugün itibariyle yaklaşık 2 milyon 500 bin liraya satın aldığımız Mono Etilen Glukol ile çalışan süt soğutma sistemimiz devreye girmiştir. Bu yatırımla yıllarca kooperatifimizin uzak bölgelerden topladığı sütleri çok kısa sürede soğutmayı sağlayacağız ve saatte 20 ton sütümüz +4 dereceye getirilecek. Yaklaşık 18 milyon liralık projemiz olan “Peynir üretim tesisimizin kapasitesini artırım projesi” devam etmekte, planımıza göre en geç Şubat 2025’de tamamlanmasını planladığınız bu proje ile günlük üretimimiz 35 tondan 50 tona çıkacaktır. Ayrıca bu proje kapsamında kooperatifimize 2 adet frigofrik araç alımı da yapılacaktır. Hedefimiz ise topladığımız sütlerimizin yüzde 40 oranındaki çiğ sütümüze katma değer katarak büyümeye devam etme kararlılığıdır. Geçen yıl yaklaşık 25 milyon TL yatırım yaparak 2. hattını oluşturduğumuz ve saatte 20 ton kapasiteyi 2 katına yani 40 tona çıkarttığımız yem fabrikamızı Afyon’da kurulu, ülkemizin önde gelen yem ve un firmalarından bir yem firmasına 01.01.2025 tarihinden itibaren başlayacak toplam 75 milyon TL bedelle kiraya verdik. Yem firması ile bu işbirliğimiz bölge üreticilerimizden sözleşmeli tarım uygulaması ile buğday, arpa, mısır teminini beraberce yapıp, fabrikamızda çalışan sayısını artan üretimle birlikte şu an 8 olan istihdam sayımızı çok daha fazla iş gücüne sağlamayı da planlamaktayız. 2023 yılında Nazilli Ticaret borsamızdaki verilere göre 1’inci olduğumuz incir alımını bu yıl genel ekonomide ve özellikle asıl faaliyetimiz olan süt sektörümüzde yaşanan olağan dışı gelişmelerden dolayı yapmama kararı aldık ve bu yıl İncir alımı ve ticareti yapmıyoruz. Soğuk hava depomuzun kendi ihtiyacımızdan kalan oda ve paketleme bölümlerini 10 Kasım 2024 tarihinde başlamak üzere görüşme halinde olduğumuz Et ve Süt Kurumu ya da ülkemizde marka olmuş ve prensipte anlaştığımız özel bir firma ile işbirliğine giderek çalıştırmayı planlamaktayız. Tarım Bakanlığımızdan Süttozu kotası olarak kooperatifimize tahsis edilen ve 26 Temmuzda itibaren başlayan 65 ton günlük kotamız bize güç ve güven vermektedir. Kooperatifimizde yıllardır tek marka yem satışımızı genişleterek üreticilerimizin tercih ettiği hangi marka yem ise o marka yemi vermeye başladık. Üreticimiz hangi marka yemden verim alacağını düşünüyorsa artık o yemi kooperatifimizden tedarik edebilecektir. Bugünden itibaren de hedefimiz GES projesi ile en az 4 KW güneş panelleri kuran ve kooperatifimizi ülkemizde ilk UHT süt tesisi kuran ya da şartlara göre Süttozu tesisi sahibi olan kooperatif yapmaktır” dedi.

Sosyal yatırımlar da sürüyor

Nazilli’nin tanıtımına ve müşterilerin de damak tadına katkıda bulunduklarını sözlerine ekleyen Başkan Ünal: “Kahvaltı salonumuzda özellikle kahvaltı saatinden sonra gelen müşterilerimiz için pide fırını yaparak, coğrafi işaretli meşhur “Nazilli Pidemizi” yapmaya başlayarak, hem yoldan geçen müşterilerimizi geri çevirmiyor hem de Nazilli Pidemizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. ÖRKOOP olarak ortaklarımıza ve çevremize katkıda bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TEKİRDAĞ'IN SÜLEYMANPAŞA İLÇESİNDE SEYYAR BALIK
Sıradaki Haber Tekirdağ’da en ucuz hamsi 100 liradan satılıyor