Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Kışı hastalıksız geçirmenin formülü: ’Aşılar’

İÇ HASTALIKLARI (DAHİLİYE) UZMANI DOÇ. DR. DÜRİYE SILA KARAGÖZ ÖZEN

İÇ HASTALIKLARI (DAHİLİYE) UZMANI

İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, kış gelmeden yaptırılacak grip ve zatürre aşıları sayesinde soğuk havaların ’hastalıksız’ ya da ’hafif hastalık’ ile geçirilebileceğini söyledi.

Kış mevsiminde ve soğuk havalarda en çok rastlanılan hastalıklar grip ve zatürre olarak dikkat çekiyor. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, 18 yaş üstü erişkin ve kronik hastalıkları olan bireylerin hastalanmadan kışı geçirmeleri için grip ve zatürre aşılarını olmaları gerektiğini ifade ederek, aşıların önemine değindi.

Grip aşısını 18 yaş üstü tüm erişkinlere önerdiklerini dile getiren Medicana International Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Düriye Sıla Karagöz Özen, “Erişkin aşılama oldukça önemli ve ihmal edilen bir konu. Biz dahiliye uzmanları ve aile hekimleri buna çok önem veriyor. 18 yaş üstü erişkinlerde yıllık grip aşısını, Dünya Sağlık Örgütü her erişkine öneriyor. Bir takım özel risk gruplarından diyabet hastaları, koroner arter hastalığı olanlar, kalp yetersizliği olan hastalar, astım–KOAH tanısı olan kronik akciğer hastaları, nörolojik hastalığı olan bireyler ve gebeler ön planda olmak üzere riskli gruplara özellikle öneriliyor. Kış yaklaşıyor, grip aşısı canlı bir aşı değil ve gebelere uygulanmasında da bir sakınca yok. 65 yaş üstü kişilere, gebelere ve risk grubundaki hastalıkları taşıyanlara influenza-grip aşısı olmayı öneriyoruz” dedi.

“Grip aşısı canlı bir aşı olmadığından güvenli bir aşıdır”

Grip aşısında vücuda canlı bir organizma verilmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Özen, “Tüm aşılarda virüsün ya da bakterinin yani enfeksiyona neden olacak etkenin zayıflatılarak ya tamamı verilir ya da bir parçası verilir ki vücutta buna karşı bir bağışıklık yanıtı oluşsun. Aşının mantığı da budur. Ya zayıflatılmış mikrop verirsiniz ya da o mikroorganizmanın bir parçasını verirsiniz. Grip aşısı da böyle bir aşıdır. Canlı bir aşı olmadığından güvenli bir aşıdır. Aşılar, hastalığın ağırlığı üzerine çok etkilidir. Hastalığa bağlı ölümleri azaltmak, ortadan kaldırmak için yapılır. Bir kişi grip aşısı oldu diye gribe yakalanmayacak diye bir şey yoktur. Gribi çok hafif atlatmasını sağlar. Özellikle hayati riskin en aza inmesine neden olur. O yüzden mutlaka ihmal edilmeden yapılmalıdır” diye konuştu.

Zatürre ve diğer aşıların öneminden de bahseden Özen, “Zatürre aşısı, mevsimsel bir aşı değildir. Yılın her döneminde yapılabiliyor. Hastalığı ise en çok kışın görüyoruz. Yine 65 yaş üstü erişkinlerin tamamına zatürre aşısı öneriliyor. 65 yaşın altında olup, kronik hatalıklara sahip olan herkese de zatürre aşısı öneriyoruz. Zatürre aşısı, grip aşısı gibi yıllık yapılan bir aşı değil. Mevsimden bağımsız olarak hepatit-B aşısını hastalık geçirmemiş tüm erişkinlerin olmasını öneriyoruz. 50 yaş üstü erişkinlerin de zona aşısı olmasını öneriyoruz. Grip ve zatürre aşısı aynı anda yapılabiliyor. İkisi de aynı anda farklı kollardan uygulanabilir” şeklinde konuştu.

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI
Sıradaki Haber Jinekolog, kanser için uyardı: “Hastaların rutin kontrollerini aksatmamaları gerekiyor”