Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

ABD Başkanı Biden’dan “asimilasyon” açıklaması: “Resmen özür diliyorum”

ÜLKESİNİN YERLİ ÇOCUKLARIN ASİMİLE EDİLMESİNDEKİ ROLÜNÜ KABUL EDEN ABD BAŞKANI JOE BİDEN, “YAPTIKLARIMIZ İÇİN ABD BAŞKANI OLARAK RESMEN ÖZÜR DİLİYORUM. BUNUN ÇOKTAN ZAMANI GELMİŞTİ” DEDİ.

ÜLKESİNİN YERLİ ÇOCUKLARIN ASİMİLE

Ülkesinin yerli çocukların asimile edilmesindeki rolünü kabul eden ABD Başkanı Joe Biden, “Yaptıklarımız için ABD Başkanı olarak resmen özür diliyorum. Bunun çoktan zamanı gelmişti” dedi.

Arizona eyaletinin Phoenix kentini ziyaret eden ABD Başkanı Joe Biden, Gila Crossing adlı tarihi okulda ülkesinin yerli çocukların asimilasyonundaki rolüyle ilgili bir konuşma yaptı. Yatılı okullara gitmeye zorlanan binlerce Amerikan yerlisi çocuğun maruz kaldığı kötü koşullara atıfta bulunan Biden “Yaptıklarımız için ABD Başkanı olarak resmen özür diliyorum. Bunun çoktan zamanı gelmişti. Açıkçası, bu özrün 50 yıl sonra gelmiş olmasının hiçbir mazereti olamaz” dedi. ABD’nin bu konudaki politikasından etkilenen Amerikan yerlisi çocukların sayısının “gerçek rakamın muhtemelen çok çok daha üstünde olduğunu” söyleyen Biden, “Federal yerli yatılı okul politikası ve neden olduğu acı, Amerikan tarihinde her zaman önemli bir utanç işareti, bir leke olacaktır” şeklinde konuştu. Yaşananlar için “ruhumuzdaki bir günah” ifadesini kullanan Biden, ABD’nin asimilasyon politikasına ilişkin gerçeklerin uzun bir süre boyunca kamuoyunun dikkatini çekmediğini, tarih kitaplarında yer almadığını ve okullarda öğretilmediğini ifade etti.

Binlerce yerli çocuk etkilenmişti

ABD hükümeti 1819’dan 1969’a kadar 37 eyalette 400’ü aşkın federal Amerikan yerlisi yatılı okulunu yönetmiş ya da kilise ve dini gruplara bu okulların işletilmesi için maddi destekte bulunmuştu. Bu okullara giden binlerce Amerikan yerlisi çocuğun asimilasyon politikaları kapsamında dil ve din değiştirmeye zorlandığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı kamuoyuna yansımıştı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN, BAE’Lİ
Sıradaki Haber ABD Dışişleri Bakanı Blinken, BAE’li mevkidaşı Al Nahyan ile “Gazze”yi görüştü