Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

At yetiştiricilerin korkulu rüyası olan o enfeksiyonlar araştırılacak

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN AT YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK BİR ZORLUK TEŞKİL EDEN RHODOCOCCUS EQUİ ENFEKSİYONLARINA KARŞI ARAŞTIRMA YAPACAK.

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN AT

Kastamonu Üniversitesi’nde, at yetiştiriciliği ve sağlığı açısından büyük bir zorluk teşkil eden “Rhodococcus Equi” enfeksiyonları ile ilgili araştırma yapılacak.

Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ndan Öğretim Görevlisi Dr. Fevziye Işıl Kesbiç’in yürütücüsü olduğu “Rhodococcus Equi Enfeksiyonlarıyla Mücadelede Bitki Esansiyel Yağlarının Kullanımının In Vitro Araştırması” başlıklı proje, TÜBİTAK-1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Deniz de araştırmacı olarak yer alıyor.

Özellikle taylarda önemli sağlık sorunlarına yol açan ve tedavisi güç olan “Rhodococcus Equi” enfeksiyonları, at yetiştiriciliği ve sağlığı açısından büyük bir zorluk teşkil ediyor. Proje çerçevesinde bu enfeksiyonlarla mücadelede alternatif tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla bitkisel esansiyel yağların antimikrobiyal etkilerini laboratuvar ortamında incelenecek. Doğal ve çevre dostu bileşenlerden oluşan bu yağların, geleneksel antibiyotiklerin yerine kullanılabilecek potansiyel bir çözüm sunup sunamayacağı değerlendirilecek.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, at sağlığı alanında yenilikçi bir araştırmanın başlatılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu tür bilimsel projeler, üniversitemizin yenilikçi yaklaşımını ve hayvan sağlığına yönelik çözüm arayışlarını desteklemektedir. Projede emeği geçen tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

SAMSUN’UN İLKADIM BELEDİYESİ TARAFINDAN ‘TEKNOLOJİK
Sıradaki Haber İlkadım Belediyesi’nden Teknoloji Bağımlılığı Semineri