Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Balıkesirli susam üreticilerine büyük destek

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÜRETİCİ DESTEK MODELİ PROJESİ KAPSAMINDA SINDIRGILI ÜRETİCİLERDEN SUSAM ALIMINA BAŞLADI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÜRETİCİ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Üretici Destek Modeli Projesi kapsamında Sındırgılı üreticilerden susam alımına başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, susamı kilosu 120 TL’den satın alacaklarını söyledi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, üretimin desteklenmesi ve ürünlerin katma değerinin korunması için Gömeç bamyasını satın alıp cips olarak yurt dışına satmasının ardından Sındırgı’da da susam alımı için düğmeye bastı. İlk etapta Sındırgı’da susam yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Pürsünler, Taşköy, Umurlar, Düğüncüler, Çamalanı, Mumcu, Kocabey, İzzettin, Çelebiler mahallelerindeki çiftçilere öncelik verilecek. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi (BATAŞ) işbirliğiyle 4 bin dekar alanda üretilen yaklaşık 40 ton susam satın alınacak. Alınan susamlar, tahin ve susam yağı olarak değerlendirilecek.

Pürsünler Mahallesi meydanında düzenlenen susam alım törenine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcıları, daire başkanları, il ve ilçe meclis üyeleri, susam üreticileri ve çok sayıda köy sakini katıldı. İlk olarak tarlada susam hasadına katılan Başkan Akın, susam üretiminin büyük bir emek istediğini ve bu emeğin farkında olduklarını belirterek, her zaman üretenin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi. Tarlada hasadın sona ermesiyle Akın, kendisinin kullandığı traktörle tören alanına geldi. Piyasada kilosu 95 TL olan susamı üreticiden 120 TL’ye alacaklarını açıklayan Akın, ilk defa Büyükşehir’in böyle bir alım gerçekleştirdiğini söyledi. Köy sakinlerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Akın, kadınlar tarafından köy fırınında pişirilip kendisine ikram edilen otlu çöreği de tattı.

“İddia ediyorum bizim susamımız hem organik hem de dünyanın en iyi susamı”

Susamın önemli bir tarım ürünü olduğunu söyleyen Başkan Akın, “Türkiye’de yılda 20-30 bin ton susam üretimi yapılırken, 2023 yılında tam 215 ton susam ithal etmişiz. Bizim bunu tersine çevirmek için potansiyelimiz var. Balıkesir olarak ithal pazarı olmayı reddediyoruz. Balıkesir’de sözleşmeli tarım planlı bir şekilde başlamıştır. Susam üretimi zor iş, çok büyük emek var. Bu derdi ortadan kaldırıp daha çok üretmemiz lazım. Bu bir kültürel miras. İddia ediyorum bizim susamımız hem organik hem de dünyanın en iyi susamı. Bu sebeple Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız ve Balıkesir Tarım Ürünleri Anonim Şirketi iş birliğiyle planladığımız susam alımını bu yıl ilk defa gerçekleştiriyoruz” dedi.

“95 TL’lik susamı 120 TL’den alacağız”

Başkan Akın, “Piyasa değeri yaklaşık 95 lira. Biz bu susamı 120 liradan satın alıyoruz. Tüm susam üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun. Sadece satın almakla kalmıyoruz, aynı zamanda sizlerden satın aldığımız susamlarımızı tahin, susam yağı gibi katma değerli ürünlere dönüştüreceğiz; bunların satışını yapacağız. Yani sonunda hem üreticimiz kazanacak hem de Balıkesir’imiz kazanacak” ifadelerini kullandı.

“Köylü milletin efendisidir”

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, sigortasız çalışan kadınlar için de yeni hizmetleri hayata geçirdiklerini söyleyen Akın, tarlada çalışan annelerin, ablaların ve kızların kendilerine emanet olduğunu belirtti. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlatan Akın, bu düsturda hareket ettiklerini belirterek, “Gelinen noktada üretim konusunda hem girdi maliyetlerinin yüksek olması hem de ekonomik faaliyetlerin üst üste binmesinden çiftçimiz ve köylümüz sıkıntılar yaşıyor. İşte bu sıkıntıları çözmek ve üstesinden gelmek için çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

Tarımsal destekleri arttırmaları ve tarıma yönelik yeni projeleri hayata geçirmelerindeki en büyük amaçlarının vatandaşların topraklarını ve köylerini terk etmemelerini sağlamak olduğunu ifade eden Akın, bunun için de üretilen ürünleri planlı ve programlı biçimde katma değeri yüksek hale getirmek için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de bamya alımı ile bir ilki gerçekleştirdiklerine değinen Akın, 60 TL’ye alınmayan ürünü 90 TL’ye alıp Amerika’da sattıklarını söyledi. Aynı durumun hem susam için hem de bölgesel ürünler için geçerli olduğunu belirten Akın, “Balıkesir’de artık çiftçi yalnız değil. Balıkesir’de çiftçi kazanacak. Açık ve net. Balıkesir tarihinde susamın Balıkesir için ne kadar önemli olduğunu görürsünüz. Maalesef gün geçtikçe azalan bir üretim var. Yine az bir üretim değil. Balıkesir’de üretilen susam üretiminin yarısından fazlası Sındırgı’da üretiliyor. Üretimimizi özellikle hem girdi maliyetlerini azaltmak hem de bu işin katma değerini yükseltmek için bilimsel şekilde çalışıyoruz ve bununla ilgili hayata geçirdiğimiz Planlama ve Kalkınma Ajansımız da çok detaylı çalışıyor. Kendilerine de bu çalışmaları için çok teşekkür ediyorum. Geçmişe değil önümüze bakacağız” diye konuştu.

Balıkesir molası müjdesi

Kadın kooperatiflerinde üretilen ürünleri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin satın alacağını söyleyen Başkan Akın, “Bunları Balıkesir’in yol güzergâhlarına, İzmir’e, İstanbul’a, tüm büyük şehirlere satış imkânlarını getiriyoruz. Balıkesir molasını hayata geçiriyoruz. Anneler çok önemli ürünleri hayata geçiriyor. Bunların satın alınması lazım. Coğrafi işaretli birçok ürünümüz var. Bunların bir kısmının Avrupa Birliği’nden de tescilli olması lazım. Üretimin her türlüsü var. Dünyanın en kaliteli zeytini, zeytinyağı var, ödüllü balımız var. Bizim de borcumuz bu memleketin evladı olarak bu ülkenin hakkını vermek. Balıkesir çiftçisi zarar etmeyecek. Memleketi ithal eden değil ihraç eden bir Balıkesir olacak. Biz üreteceğiz. Ne diyordu Ecevit hatırlayın; ’Toprak üretenin, su kullananın’. Şimdi hayata geçirmenin zamanı” diye konuştu.

Milletin kendilerine bir yetki ve emanet verdiğini belirten Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Emanete ihanet edilmez. Yine Atatürk’ün dediği gibi, ’Görevini en iyi yapan vatanını en çok sevendir’. Bizim yüreğimizde Allah korkusu var. Milletin hakkını yemek en büyük ihanettir. Balıkesir’de kul hakkı yenmiyor, yenmeyecek.”

Sındırgı’da bugüne kadar yapılmamış tüm hizmetlerin temelini Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’la attıklarını ifade eden Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak ise, “Sındırgı susam üretiminde Balıkesir’de birinci. Türkiye’de de belli bir kademeye gelmiş bir ilçemiz. Başkanımız sayesinde çiftçilerimizi zor durumdan kurtardık. Başkanım bir alım yapmak istedi. İnşallah sizlerle birazdan bu alımı gerçekleştireceğiz. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Pürsünler Mahallesi Muhtarı Mustafa Tekel, Başkan Akın’a sahnede çiçek takdim ederek, çiftçiye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI
Sıradaki Haber Bakan Bayraktar, öğretmenlerle Gabar Dağı’na çıktı