Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Dünyada ve Türkiye’de sadece Muğla ve Burdur’da bulunuyor, eşsiz güzelliği ile göz kamaştırıyor

BURDUR’UN BUCAK İLÇESİNDE BULUNAN VE DKMP TARAFINDAN ÖZENLE KORUNAN SIĞLA ORMANI TABİATI KORUMA ALANINDA SONBAHARIN GELİŞİYLE ADETA BİR RENK CÜMBÜŞÜ YAŞANIYOR. DÜNYA GENELİNDE BULUNAN 4 TÜR SIĞLA ORMANINDAN BİRİ OLAN VE TÜRKİYE’DE YALNIZCA BURDUR VE MUĞLA’DA BULUNAN ANADOLU SIĞLA ORMANI’NA YALNIZCA BİLİMSEL VE AKADEMİK ÇALIŞMALAR İÇİN ÖZEL İZİNLE GİRİLEBİLİYOR.

BURDUR’UN BUCAK İLÇESİNDE BULUNAN

Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan ve DKMP tarafından özenle korunan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanında sonbaharın gelişiyle adeta bir renk cümbüşü yaşanıyor. Dünya genelinde bulunan 4 tür sığla ormanından biri olan ve Türkiye’de yalnızca Burdur ve Muğla’da bulunan Anadolu Sığla Ormanı’na yalnızca bilimsel ve akademik çalışmalar için özel izinle girilebiliyor.

Burdur’un Bucak ilçesi Kargı Köyü sınırları içerisinde yer alan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı Dünya’da yalnızca 2 yerde görülen ender bir tür olan Anadolu Sığla Ağacına (Liquidambar orientalis) ev sahipliği yapıyor. Burdur-Isparta Antalya sınırlarının kesişim noktası olan Aksu Çayı yatağı kenarında Karacaören I Baraj Gölü- HES mansabında bulunan Sığla Ormanı endemik bir alan olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar, 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur İl Şube Müdürlüğü, Bucak Şefliği ekipleri tarafından 7 gün 24 saat özenle korunuyor.

Türkiye’nin endemik olması, elit ve izole bir yayılış göstermesi, eşsiz bir ekosistem özelliğine sahip olması nedeniyle 27 Temmuz 1987 yılında “Tabiatı Koruma Alanı” statüsü almış olan bu alan 83,82 hektar alandan oluşuyor.

Sonbaharın gelişi ile bir çok farklı bitki türüne ev sahipliği yapan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanında sararan yapraklar nedeniyle adeta bir renk cümbüşü yaşanıyor. Havadan dron kamera ile çekilen görüntülerde yaşanan bu cümbüş adeta bir yağlı boya tablosunu andırıyor.

“En yaşlı ağaç 200 yaşında”

Yalnızca özel izinle bilimsel ve akademik çalışma gezilerine izin verilen alanın korunmasından sorumlu DKMP Burdur Şube Müdürlüğü Bucak Şefi Ahmet Küçükyaman Sığla Ormanı hakkında yaptığı açıklamada, “Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı toplamda 83.82 hektar büyüklüğünde olmakla birlikte Sığla Ormanının kapladığı alan 6 bin metre kareden oluşmaktadır. Dünyada yalnızca ABD, Çin, Güney Kore ve Türkiye olmak üzere 4 ülkede Sığla ağacı yetişmekte. Bu 4 ülkenin ve türün içinde Anadolu Sığla ağacı yalnızca ülkemizde bulunmaktadır. Bu yüzde yalnızca Türkiye’de değil dünyada endemik bir türdür. Anadolu Sığla Ağacı münferit olarak farklı illerde görünse de Türkiye’de de sadece Muğla ve Burdur’da orman kurabilmiştir. Buradaki en yaşlı ağaç ise 134 santimetre çapında ve 200 yaşındadır” dedi.

“Sığla Ormanını korumak için tabiat eğitimleri verip kaçak girişlere karşı denetimler yapıyoruz”

Sığla Ormanı’nı korumak amacıyla yapılan çalışmalara da değinen DKMP Şefi Küçükyaman; “Öncelikle yapılması gereken ilk şey olan bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bunun içinde Bucak Şefliği personelimiz, yerel halk ile iş birliği içinde okullarda ve çeşitli noktalarda tabiat eğitimleri düzenliyoruz. Bunun yanında alanın kaynak değerlerinin korunabilmesi, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve kaynak değerleri kapsamında izleme programlarının geliştirilmesi amacıyla Yönetim Planı hazırlanmakta ve bu kapsamda alanın en etkin şekilde yönetilmesini sağlıyoruz. Alana izinsiz giriş gibi tehditlere karşı da personelimiz ile sık sık denetimler yapıyoruz.” ifadesinde bulundu.

“Sığla Ormanına eğitim gezileri için bile özel izin alınması gerekiyor”

Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı’nın özenle korunduğunu ve sığla ormanları hakkında sürekli eğitim verildiğini de dile getiren Şef Küçükyaman; “ Sığla Ormanı Tabiat Koruma Alanı ile ilgili sık sık eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri yerinde veya sunum halinde veriyoruz. Bilimsel gezi amacıyla bize başvuru yapanlar izin konusunda gerekli süreçleri tamamladıktan sonra ya yerinde görmek istiyorlar ya da biz okullara gidip okullarda sunum halinde tabiatı koruma alanının tarihi, önemi biyolojik çeşitliği ve korunması konularında sunumlar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sonbaharın gelişiyle ormanda renk cümbüşü yaşanıyor”

Sonbaharın gelişiyle birlikte Sığla Tabiatı Koruma Alanında bulunan bitki çeşitliliği nedeniyle bir çok rengin bir arada görüldüğü, adeta bir yağlı boya tablosunu andıran görüntülerin ortaya çıktığını da dile getiren DKMP Şefi Ahmet Küçükyaman; “Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanında Sığla ağacının yanı sıra çok farklı bitki çeşitliliği bulunuyor. Ormanın hemen yanında da Aksu Çayı geçiyor. Sonbaharın gelişiyle birlikte bu bitki çeşitliliği ile sığla ağacının geniş yapraklı bir bitki olmasından dolayı sarıya ve kırmızıya dönüşen renkler ile çok güzel bir renk cümbüşü ortaya çıkıyor. Bu da buranın güzelliğine güzellik katıyor.” dedi.

Son olarak Sığla ağacının yaşam alanı hakkında da bilgi veren DKMP Şefi Küçükyaman; “Sığla ağacı alçak rakım ve bol su isteyen bir ağaç olduğu için sulak alanların yoğun olduğu bölgelerde yetişiyor. Burası da 300’lü rakımlarda ve hem üstte baraj suyu hem de yanından geçen Aksu Çayı’ndan dolayı yaşam için optimal bir bölge halinde geliyor.” ifadesinde bulundu.

EDİRNE İL GENEL MECLİSİ ARALIK
Sıradaki Haber Edirne’de kuraklığa mini baraj çözümü