Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Uygulamamızı İndir

İnegöl’de 52. Modef Mobilya Fuarı Başladı

Türkiye’nin Mobilya Başkenti, 500 yılı aşkın süredir ahşabı sanata dönüştüren

Türkiye’nin Mobilya Başkenti, 500 yılı aşkın süredir ahşabı sanata dönüştüren İnegöl’de mobilya şöleni başladı. Binlerce üretici firmanın sektörde trendi belirleyen ürünlerini ürettiği İnegöl’de 140 firmanın standının yer aldığı 52. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı bugün itibariyle başladı. 15-19 Nisan tarihleri arasında misafirlerini ağılayacak organizasyon ile mobilyada yeni sezon trendleri, firmaların yeni ürünleri ve mobilya modasına yön verecek modeller ile renkler görücüye çıktı.

“İNEGÖL; MOBİLYADA BİR FUARDAN, ŞEHİRCİLİKTE BİR İL VE İLÇEDEN ÖTESİ”

İnegöl Mobilyasının vitrini konumundaki fuarın açılış töreni bugün 14.00’da büyük bir coşku ve heyecanla gerçekleştirildi. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, siyasiler, bürokratlar, mobilya sektör temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı açılışta konuşan MODEF Başkanı Yavuz Uğurdağ, “52’nci İnegöl fuarına hoş geldiniz Şeref verdiniz. Biraz maziye indiğimizde 80’li yılların ortasından itibaren başlayan bu serüven 40 yılını tamamlamış durumda. Eski ustalarımızı, İnegöllü firmalarımızı bugüne kadar getiren tüm ustalarımızı ben saygıyla anmak istiyorum. Büyük emek var. 52. fuarımızı gerçekleştiriyoruz. Mobilya sektörün %20 ihracatını karşılayan bir sektörle karşı karşıyayız. Allah’a çok şükür, İnegöl ekonomisini 1.8 milyar dolar  büyüttük. 1.5 milyar dolar ihracat, 1.1 milyar dolar dış ticaret fazlası veren İnegöl, ekonomiye örnek model bir şehir.  Bunun başında mobilya sektörü geliyor. 853 milyon dolar ihracat geliştiren mobilya sektörümüz %95 dış ticaret fazlası veren bir sektör. Bununla birlikte tabii ki fuar alanımızda 147 firmamız fuarımıza katılım sağladı. Bugün fuarımızda yer bulamayıp da katılamayan ancak fabrikalarımızda, genel merkezlerimizde  ziyaretçilerimizi ağırlayan tüm sektörle beraber fuarımızı ziyaret etmek istiyoruz. Tabii ki ihracat hedefimiz 1 milyar dolar. Allah’a çok şükür piyasada hakimiyetle devam ediyoruz. Ancak ihracat hem İnegöl’ün hem de Türkiye’nin vazgeçilmez bir ekonomik hamlesi. Yakın coğrafya başta olmak üzere Allah’a çok şükür dünyanın tüm kıtasına ihracat gerçekleştiriyoruz. 110 ülkeye İnegöl mobilya sektörü ihracat gerçekleştiriyor.  Son zamanlarda ABD’de yapmış olduğumuz organizasyonlarla bu ihracatımız daha da arttıracağız. TAFEX adı altında ABD’de şirketin kuruluşunu gerçekleştirdik. Yakın zaman içerisinde 54 firmamızın katılımı ile birlikte mobilya fuarımızı gerçekleştirdik. İnşallah bundan sonraki süreçte bu organizasyonun fuarını gerçekleştireceğiz. Buradan şu mesajı vermek istiyorum; oraya katılım sağlayan 54 firmamızın birçoğu ABD’den siparişini almış şu an hazırlanıyor. Allah’a çok şükür birçok firmamız belki de yıllık üretimlerine bağlayacak noktaya gelmiştir. Onun için bu şirketin kuruluşunda imza atan, ona destek veren yönetim kuruluna huzurlarınıza teşekkür ederim. Ve tüm sektörlerimizden şunu rica ediyorum; Amerika pazarına girmek için çalışmalarınıza başlayın, orada bir şirket var ve bu şirket sizi her türlü yönlendirmeye tecrübelidir. İnegöl mobilyası bir üretim gücünün ötesinde bir vizyondur. Bizler sadece mobilya üretmiyoruz. Türkiye’nin tasarımını İnegöl’ün emeğini ve ticari zekasını ihraç ediyoruz. Bu anlamda MODEF sadece bir fuar değil, bir fuardan çok daha fazlasıdır. İnegöl’ümüzün dünyaya açılan kapısıdır. Biz bu kapıyı daha da büyütmek, daha fazla üreticimizin uluslararası pazara taşımak için çalışmaya üretmeye devam ediyoruz” dedi.

İNEGÖL DEYİNCE MOBİLYA, MOBİLYA DEYİNCE İNEGÖL AKILLARA GELİYOR

Bursa Valisi Erol Ayyıldız ise İnegöl deyince mobilya, mobilya deyince İnegöl’ün akıllara geldiğini kaydederek “Bugün Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarının 52’ncisinin açılışını yapıyoruz. Nice yıllara diyorum. Emeği olan tüm paydaşlara takdirlerimi sunuyorum. Burada bana düşen Bursa Valisi olarak İnegöl deyince mobilyayı akla getiren, mobilya deyince de İnegöl’ü akla getiren ve bu anlamda Bursa’mız, ülkemiz için hatırı sayılır bir katma değer ortaya koyan tüm paydaşlara şahsım ve Valilik olarak takdirlerimi arz ediyorum” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’de yaptığı konuşmasında, “Aslında konuşmacılar çok güzel şeyler söyledi. Gerçekten İnegöl mobilyası artık dünyanın her yerinde. Tabi burada bu başarının arkasında aslında buradaki üreticinin alın terinin yattığını unutmamak gerekiyor. Yıllardır verdiği mücadeleyi kutlamak gerekiyor. Ve onların mücadeleleri sonucunda hem Bursa’ya hem İnegöl’e katma değer kattıkları için aynı zamanda istihdam yarattıkları için ve dünyaya satarak birçok ülkeye yaklaşık 187 ülkeye satarak devlete katkı sağladıkları için her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ve onları kutluyorum. Tabii ki bu süreç kolay değil. Başkanımız 80’li yıllardan bu tarafa fuarcılık devam ediyor dedi ama üretimine baktığında zanaatkarlık burada 1500’lü yıllara dayanıyor. Yani aslında mobilyacılığın ana vatanı diyebiliriz. Zanaatkar ustalarımızın getirdiği sonucu bugün inovatif birer tasarımlarla dünyada sayılı yere sahip olduğunu, İnegöl mobilyasının dünyada sayılı yere sahip olduğunu söylemek istiyorum. Bunun içinde elbette ki ilave yatırımlara ihtiyaç vardır. Biz belediyeler olarak, Büyükşehir Belediyesi ve yine valiliğimizle beraber onun koordinasyonunda İnegöl’de burada bazı yapılması gerekenler konusunda zaten adımımızı atmaya devam ediyoruz. Fuar konusu var, fuarı uygun bir yerde hem Bursalıların kullanacağı hem de İnegöllülerin kullanacağı bir şekilde planlarda var olmasını istiyoruz. Bunu da hep beraber kararlaştırmamız lazım. Ama onların iş dünyası olarak onların önce bir bu kararı oluşturması gerekiyor. Bu konuyu detaylı görüşmemiz lazım. Çünkü İnegöl gerçekten esnafının isteği, arzusu tek katlı büyük bir fuar alanında gelen konuklarına, gelen müşterilerine en iyi hizmeti vererek o ürünleri en iyi şartta sunmalarını istiyoruz. Ama bunun içinde yapılması gerekenler var. Gelen konuklarımızı, misafirlerimizi, müşterilerimizi İnegöl’de mutlu etmeliyiz, huzurlu etmemiz lazım. Havamızın temiz olması lazım, suyumuzun da temiz olması lazım. Bu konuda Büyükşehir olarak gerekeni yapmaktayız. Her ne kadar bazen sorunlar olsa da sonucuna yaklaştık, su konusunda çözüm bulduk ve tamamlıyoruz” dedi.

İyi Parti Milletvekili Hasan Toktaş’ta konuşmasında, “İnegöl Mobilya Fuarı öncelikle Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız ifade etti, kendisinin de sektörden olması aslında şanstır. 52.’si düzenleniyor. Mobilyacılar Odası Başkanımız Özcan ağabeyle de görüşmüştüm. Bu fuarı bizde hatırlıyoruz. İnegöl Mobilya Fuarı, İstanbul’da fuarcılık ne bilinmezken müstakil fuarlar açmıştı. İnegöl insanı oldukça tecrübeli ve girişimci. Ben bu vesileyle fuarı bu günlere getiren, ben de ilçemizde partimizin başkanıydım o dönem, rahmetli Hikmet Şahin hocamı anmak istiyoruz. İçerisinde bulunduğumuz binanın temelini attı. Bir başkadır benim memleketim der eskiler. İnegöl gerçekten bir başkadır.  Bizim memleketimiz üreticisiyle, sanayicisiyle başkadır. Türkiye İnegöl gibi olsa düşünün. 1,5 milyar dolarlık ihracatı var İnegöl’ün. Kişi başı 5 bin dolar ihracat yapıyor. Türkiye’nin 440 milyar dolar ihracat yapması lazım. 300 küsur milyon dolar ithalatı var. Türkiye aslında İnegöl gibi olsa yılda 200 – 250 milyar dolar dış ticaret fazlası veren zengin bir yer olur. Dolayısıyla bu yönüyle İnegöl, Türkiye’de kişi başı denen vergide ilk 10’a giriyor. Bursa’da kişi başı 1000 kişiye düşen doktor 2 iken, İnegöl’de 0,68. Geçtiğimiz günlerde İnegöl Kaymakamımıza ziyarette bulunduk. Çok çalışkandır İnegöl Kaymakamımız ama bütün bunlara baktığımızda Kaymakamlık Konağı değil, Valilik Konağı yakışıyor diyor. Her birinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Mobilya fuarımız hayırlı ve bereketli olsun diyorum” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman ise konuşmasında, “Bugün 52.’sini düzenlemekten mutluluk duyduğumuz fuarımızla gurur duyuyoruz. İnegöl, mobilyanın başkentidir. Konuşmama başlamadan önce, açıkçası 7 Ekim 2023’ten bu yana terör devleti İsrail’in acımasızca düzenlediği soykırımda hayattan koparılan bebeklerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız başta olmak üzere yaklaşık 51 bin masuma Cenab-ı Allah’tan rahmet dilemek istiyorum. Katil Netanyahu ve çetesini de huzurlarınızda bir kez daha lanetlemek istiyorum. Sayın Bakanım, Sayın Valim, protokolümüzün çok değerli mensupları, az önce başkanlarımızın da anlattığı gibi, İnegöl 1500’lü yıllardan itibaren hem ithalat hem de ihracat anlamında önemli bir unsur hâline gelmiştir. O günden bugüne kadar, geçmiş dönemlerdeki başkanlarımızın yapmış olduğu çalışmalarla İnegöl’ümüz, diğer şehirlere örnek olan bir şehir haline gelmiştir. Bu konuda emeği geçmiş tüm mobilyacı esnaflarımıza, tüm yöneticilerimize, vefat etmiş olanlara Allah’tan rahmet diliyor, hayırla yâd ediyorum. Bugün hâlâ görev başında olanları da tebrik ediyorum. Tabii bu başarının ardında; bu başarıya inanan, çalışan, üreten, ihraç eden bir şehir var. Aslında emeklisiyle, ustasıyla, yatırımcısıyla, esnafıyla, sanayisiyle bütün bir İnegöl çok başarılı. Ben tümünü gönülden tebrik ediyorum” dedi.

Ticaret Bakanı Yardımcısı Mahmut Gürcan da yaptığı konuşmasında, “İnegöl yalnızca bir üretim merkezi değil, aynı zamanda Türk mobilya sektörünün kalite ve ihracat vizyonunu temsil eden öncü bir şehrimizdir. Biraz önce milletvekilimiz, İnegöl için “Mobilyanın başkenti” dedi. Ben de aynısını diyeceğim ama Kayserili olduğum için “Mobilyanın başkenti” desem şimdi sıkıntıya düşeriz. Ancak gerçekten, mobilyanın en büyük eserlerini üreten bir şehir yıllardır İnegöl’dür. Ben çocukluğumdan hatırlıyorum; İnegöl mobilyası Türkiye’de yer edinmişti, şimdi ise Avrupa’da da aynı şekilde yer edinmeye devam ediyor. Bu sektörde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sektörümüzün uluslararası vitrine çıkmasında, yeni iş birliklerinin kurulmasında, global alıcılara ulaşmasında önemli bir üst görevlendirme olan bu fuarımız; aynı zamanda AR-GE, markalaşma ve sürdürülebilirlik konularında atılan en önemli adımlardan biridir. Artık Türkiye yalnızca mobilya üreten değil, aynı zamanda mobilya tasarlayan ve dünya trendlerini belirleyen bir ülke olma yolundadır.  Son yıllarda küresel ekonomilerde krizler yaşandığı ve özellikle bu dalgalanmalardan Türkiye ekonomisinin de etkilendiği bir dönemde, pandemi sonrası toparlanma süreci devam etmektedir. Ancak jeopolitik gerilimler, özellikle büyük ekonomiler arasında ticaret savaşları gündeme gelmiştir. Bu da küresel ticaretin önündeki en büyük engellerden biridir.  Amerika Birleşik Devletleri’nin açıkladığı ek gümrük vergilerinde Türkiye, %10’luk dilimde yer almıştır. Aslında bu bizim için bir avantajdır. Rakiplerimiz Endonezya, Malezya, Vietnam, Çin, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelere çok daha yüksek vergiler uygulanmıştır. Bu avantajı potansiyele çevirmekte kararlıyız. İnegöllü mobilyacılarımız da burada bir çatışma yaparak kapıyı açma yolunda hızla ilerlemektedir. Ülkemiz, 2024 yılında, küresel ekonomiyi etkileyen pek çok olumsuzluğa rağmen birçok başarıya imza atmıştır. Ekonomimiz; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat alanlarında büyüyerek güçlü bir yapıya ulaşmıştır. 2024 yılında %3,2 büyüme oranı gerçekleştirilmiş ve bunun %1,1 puanı net ihracattan kaynaklanmıştır. Böylece Türkiye ekonomisi, son 18 çeyrektir büyümeye devam etmiştir. Bu büyümede Bursa’mızın da çok büyük bir payı vardır. Ticaret Bakanlığı olarak sürdürülebilir ihracat artışı vizyonuyla Türkiye ekonomisinin geldiği noktaya katkı sağlamak için çalışmalarımız devam etmektedir. 2002 yılında 36,1 milyar dolar olan ihracatımız, 2024 yılında 262 milyar dolara yükselmiştir. Yakaladığımız bu ihracat değerleri, sanayi ve teknolojik gelişimi sağlayan dönüşümün bir sonucudur. Mobilya sektörümüz de kalite, tasarım ve sürdürülebilirlik yönleriyle dikkat çekici bir rol oynamaktadır. 2025 yılı verileri, ekonomimizin hızla yükseldiğini ortaya koymaktadır. Geçen ay 23,4 milyar dolarlık ihracatla tarihimizin en yüksek ikinci mart ayı rakamlarına ulaştık. Bu ihracat rakamı, yılın ilk üç ayı içinde önemli bir yükselişi temsil etmektedir. Türkiye genelinde yıllık bazda ihracat %2,5 artarak 65,3 milyar dolara yükselmiştir. İlk üç aylık dönemde Bursa’mız, 3 milyar dolarlık ihracat performansıyla Türkiye’nin en yüksek ihracat gerçekleştiren beşinci ili olmuştur. 2025 yılı Mart ayı itibarıyla, tarihimizin en yüksek ihracatı olan 265 milyar dolar gerçekleşmiştir. Şubat ayında da eksik kalan rakamlarımızda ciddi bir iyileşme söz konusudur.  Türkiye’nin işsizlik oranı TÜİK verilerine göre %8 ile son 10 yılın en düşük rakamına, enflasyon ise %38,1 ile son 39 ayın en düşük seviyesine ulaşmıştır” dedi.

Konuşmalar sonrası protokol üyeleri önce kurdele kesimi ile fuar açılışını gerçekleştirdi. Akabinde stantları gezerek firma temsilcilerine hayırlı işler dileklerini iletip mobilyaları inceledi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HAKKARİ (İHA) – Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen
Sıradaki Haber Yayla muzunun destesi 100 TL’den satışa çıkarıldı