Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Lise öğrencilerinin yoğun çikolata mesaisi

TÜRKİYE’DE ÇİKOLATA ÜRETİMİ YAPAN İLK VE TEK LİSEDE BAYRAM ÖNCESİ YOĞUNLUK YAŞANIYOR. SİVAS’TA ‘ÇİKOLİS’ MARKASIYLA ÜRETİLEN ÇİKOLATAYA ÇEVRE İLLERDEN RAĞBET GÖRÜYOR.

TÜRKİYE’DE ÇİKOLATA ÜRETİMİ YAPAN

Türkiye’de çikolata üretimi yapan ilk ve tek lisede bayram öncesi yoğunluk yaşanıyor. Sivas’ta ‘Çikolis’ markasıyla üretilen çikolataya çevre illerden rağbet görüyor.

Sivas kent merkezinde bulunan Sivas Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yaklaşık 5 yıl önce çikolata sektöründeki açığı kapatmak için okulun Sultanşehir Uygulama Otelinde atölye kurdu. Günde yaklaşık 400 kilogram üretim yapabilecek kapasitesi bulunan atölyede hijyenik şartlarda üretilen ve lezzetiyle damaklarda iz bırakan çikolatalar, özellikle bayram alışverişlerinin de vazgeçilmezi haline geldi. Bayram öncesi doğru çikolata hakkında tavsiyelerde bulunan Sultanşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Özlem Mıdık, “çikolata alınırken en çok dikkat edilmesi gereken şey çikolata kakao yağı ile yapılmış bir hammaddeden mi üretilmiş buna dikkat edilmeli, bu çok önemli” dedi.

“Öğrencilerimizle birlikte üretim yapmaya devam ediyoruz”

‘Çikolis’in Sivas halkının beğenisini kazandığını belirten Mıdık, “Bayram için yoğun siparişimiz var. Burada öğrencilerimizle birlikte üretim yapmaya devam ediyoruz. Çikolata sürdürülebilir bir ürün herkes tarafından beğeniliyor. Dopamin ve serotonin hormonu salgılayarak insanların mutlu olmasını sağlıyor. Herkes tarafından çok beğenildiği için biz de üretime devam ediyoruz. Günlük öğretime ve siparişe göre üretim sayımız değişiyor. Bazen tam bazen yarı zamanlı çalışıyoruz. Günde yaklaşık 400 kilogram üretim yapabilecek kapasitemiz var. Belirli satış firmaları sayesinde Türkiye’nin her yerine bu çikolatalarımızı gönderiyoruz. ‘Çikolis’ Sivas halkının beğenisini kazandı. Sivas ile birlikte Tokat, Kayseri, Ankara, Niğde, Eskişehir ve İstanbul illerinde de satış yapıyoruz. Oradaki kurumlarla da çalışıyoruz. Öğrencilerimizle birlikte üretim yapmaya devam ediyoruz. Spesiyal, madlen çikolatalarımız var. Kurumlara özel sargılı çikolata yapıyoruz. Yeni dolgulu ürünler çalışıyoruz. Sivas’ın tanıtımı için ‘Sivas’ temalı kutularımız var. Özel günler içinde farklı farklı temalarda çalıştığımız çikolatalarımız da var. Her özel gün için farklı kulvarlarda isteğe göre çikolata üretiyoruz” şeklinde konuştu.

“İyi çikolata bakıldığında anlaşılmayabilir”

Bayramın olmazsa olmazı bayram çikolataları alınırken dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Mıdık, “Çikolata alınırken en çok dikkat edilmesi gereken şey çikolata kakao yağı ile yapılmış bir hammaddeden mi üretilmiş buna dikkat edilmeli, bu çok önemli. Çünkü insan vücudunda eriyen tek yağ kakao yağı diyebiliriz. Farklı yağlar ile yapılan çikolata hammaddelerinden uzak durmalarını tavsiye ederim. Yenildiğinde damakta kolay eriyebilen kırdıkları zaman çıt sesini duyabilecekleri tarzda çikolata tüketilirse daha sağlıklı ve güvenilir bir çikolata tüketmiş olabilirler diyebilirim. İyi çikolata bakıldığında anlaşılmayabilir. İyi çikolatayı anlamak için temperleme derecesi önemli. Sadece gözle bakıldığında temperlemesi olup olmadığını anlar. Pusu ve kakao yağı varsa uygun şartlarda saklanmadığının ve temperinin doğru olmadığının göstergesidir. Yasal olarak bütün firmalar içerik bilgilerini yayınlamak veya etiketlerde bulundurmak zorunda. Etiketlere bakarak farklı yağlardan üretilmiş çikolataları üretmemelerini tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi.

AYDIN VALİSİ YAKUP CANBOLAT 24
Sıradaki Haber Vali Canbolat’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı