Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Osmanlı macununu Konya’da yaşatmaya çalışıyor

KONYA’DA HEM OSMANLI’NIN UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK İÇİN “OSMANLI MACUNU” SATIYOR, HEM DE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR.

KONYA’DA HEM OSMANLI'NIN UNUTULMAYA

Konya’da pek bilinmeyen Osmanlı macunu, renk renk çeşitleriyle görenlerin ilgisini çekiyor.

Kültürpark’ta tezgahında Osmanlı macunu satışı yapan Talha Sorgun (24), macunu soranlara anlatıyor. Macunun içinde, zencefil, karanfil, hibiskus, nane, portakal, limon gibi birbirinden farklı malzemelere yer verilirken, portakallı, çilekli, muzlu ve kivili çeşitleri ilgi görüyor. Hem Osmanlı macununu bilmeyenlere öğretmek hem Osmanlı’dan gelen bu geleneği yaşatmak hem de ek gelir olması için tezgah açan Sorgun, çoğu insanın Osmanlı macununun ne olduğunu bilmediği söyledi. Gelen müşterilerin çoğunun Osmanlı macununun ne kadar ya da hangi çeşitleri var diye sormasından ziyade bu ne diye sorular sorduğunu ifade ederek, deneyen vatandaşların da çok sevdiğini belirtti.

“Geleneği bir şekilde yaşatmaya çalışıyoruz”

Tezgahını açarak Osmanlı macunu sattığını ifade eden Talha Sorgun, “Hem kendimize küçük bir ek gelir kapısı olarak hem de Osmanlı’dan gelen lezzeti yaşatmak için buradayız. İnsanlar ilk gördüğünde farklı olduğu için biraz şaşırıyor. Çoğu çocuk hiç tanışmamış bile. Konya’mızda maalesef çok fazla yapan yok. Biz de bu geleneği bir şekilde yaşatmaya, devam ettirmeye çalışıyoruz. Gençlerimizin büyük bir çoğunluğu bilmiyor. Çoğu gelen de macun ne kadar diye sormuyor, bu ne diye soruyor? İnsanların ilgisini çekiyor. Çünkü artık nesilden nesille iyicene unutmuşuz. Özellikle diğer şehirlerimizde var. Konya’da olmadığı için insanlarımız bilmiyorlar” şeklinde konuştu.

“Gözler sürekli tezgahımda oluyor”

Yaşlıların da gözünün tezgahında olduğunu söyleyen Sorgun, “Gelenlerin söyledikleri ‘bizim çocukluğumuzun şekeri’ demeleri. Mesela dede toruna diyor ki ‘bizim çocukluğumuzda sizin çocukluğunuzda olanlar yoktu. Bu vardı’ diyor. Onlarda ilgileniyor, gözler sürekli tezgahımda oluyor. Yaşlılarımız çocukluklarına dönüyor. Aldığımız tepkiler güzel. Ben kendim dahi macunun tadını kendi tezgahım olana kadar bilmiyordum. Bizim buradaki amacımız, Konyalıya ecdat geleneği olan lezzetti tekrardan sunmak” diye konuştu.

DATÇA’DA ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NDE ANLAMLI SERGİ
Sıradaki Haber Datça’da Öğretmenler Günü’nde anlamlı sergi