Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Sosyal medyadan aşılanan ’masum görünümlü’ tehlike

KONYA’DA ÖZEL BİR OKULDA DÜZENLEN SEMİNER İLE ÖĞRENCİLERE ELEKTRONİK SİGARANIN ZARARLARI ANLATILDI.

KONYA'DA ÖZEL BİR OKULDA

Son zamanlarda yaygınlaşan elektronik sigara kullanımı sağlığı tehdit ederken, kullanım yaşı her geçen yıl düşüyor. Uzmanlar, elektronik sigarayı gençlere sosyal medyadan aktarılan masum görünümlü bir tehlike olduğunu belirterek, elektronik sigaranın akciğer dokusunda iltihaplanma gibi sorunlara sebep olabileceğine dikkat çekiyor.

Başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan sigaraya alternatif olarak kullanımı artan elektronik sigara, özellikle gençlere sosyal medyadan aktarılan masum rolüne giren oldukça zararlı bir ürün olarak artış gösteriyor. Konya’da özel bir okulda düzenlen seminer ile öğrencilere elektronik sigaranın zararları anlatıldı.

“Kontrolsüz bir hale gelerek ilaç ihtiyaçlarını artırabiliyor”

Renkli ambalajları ve farklı aromaları ile en büyük hedef kitlesi gençler olan bu zararlı cihazların alerjik reaksiyonlar, akciğer enfeksiyonu gibi sorunlara sebep olabileceğine dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, “Elektronik sigarayı gençler arasında popüler kılan sebeplerden bir tanesi de içerdiği aromatik tatlar. Normalde sigara içerken solumadığımız aromatik bu tatlar hem bağımlılık artırıcı bir sebep hem de beraberinde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Çünkü içerisindeki aromatik tatlarla beraber alınan diğer ürünler de birçok hastalığa sebep olduğu gibi hem zatürre dediğimiz akciğer enfeksiyonu hem ani alerjik reaksiyon dediğimiz akciğerin bazı ciddi pnömonilerine sebep olabiliyor. Hastaların kontrollü astımları daha kontrolsüz bir hale gelerek ilaç ihtiyaçlarını artırabiliyor” dedi.

“Sosyal medyadan aktarılan masum rolüne çok güzel uyum sağladı”

Elektronik sigaranın gençlere karşı yapılan bir algı olduğunu söyleyen Medicana Konya Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog Rabia Bağcı, “Gençlere karşı yapılan bir algı olduğunu düşünüyorum. Bu algı nedir dersek; sosyal medyayla bizlere içerik üreticileriyle beraber nasıl masum rolüyle bizlere sunulduysa bu cihaz aynı zamanda görünümüyle de bizlere sunuluyor. Nasıl? İşte renklendiriciler, renkli ve farklı şekillerde küçük, büyük, USB şeklinde bunlarla sunuldu. Bunlar da zaten bize sosyal medyadan aktarılan masum rolüne çok güzel uyum sağladı. Bu ambalajlarda gençlerin elinde renklerinden, cihazların kendisinden, tipinden, koleksiyon gibi ellerinde toparlamaya başladılar ve gezdirmeye başladılar. Bunun gençler üzerinde daha aktif olmasının etkisi de aslında sosyal medyada tanınan kişiler bizlere verdiği bu etkileşim yüzünden oldu” şeklinde konuştu.

Seminere katılan öğrenciler ise elektronik sigara kullanımını zararlarının bilincinde olduklarını ifade etti.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ
Sıradaki Haber Yanlış bir mantarın tüketilmesi hayatı tehdit edebilir