Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp

Tütün ve tütün ürünlerini pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor

DENİZLİ MERKEZEFENDİ SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİ SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ’NDE GÖREVLİ DR. EYLEM KÜÇÜKEBE, 31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ’NDE YAPTIĞI AÇIKLAMADA, TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN KULLANIMININ KANSER, KALP – DAMAR HASTALIKLARI, KOAH GİBİ PEK ÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARDIĞINI BELİRTTİ.

DENİZLİ MERKEZEFENDİ SAĞLIKLI HAYAT

Denizli Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’nde görevli Dr. Eylem Küçükebe, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde yaptığı açıklamada, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının kanser, kalp-damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs’ın Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan edildiğini söyleyen Dr. Eylem Küçükebe; “Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi birçok solunum yolu hastalıklarının temel etkenidir. Ek olarak kalp ve damar sorunları, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, idrar yolu problemleri, beyin fonksiyon bozuklukları, unutkanlık, göz tansiyonu ve bazı cilt hastalıkları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülmektedir. Tütün ürünleri kullanımı hem kadın hem erkeklerde üreme sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir” dedi.

Dr. Eylem Küçükebe, sigara bırakmak isteyenlerin poliklinikte ayrıntılı sigara öyküsünün değerlendirildiğini belirterek; “Sağlıklı Hayat Merkezimizde çalışan psikologlar ile motivasyon arttırıcı görüşme randevusu kişiye özel olarak ilk haftalar içerisinde planlanmakta ve yine Sağlıklı Hayat Merkezimizde çalışan Diyetisyenlerden Sağlıklı Beslenme Eğitimi ilk bir ay içerisinde grup eğitimi şeklinde gerçekleştirilmektedir. İlk poliklinik başvurusunda tansiyon ölçümü, kilo ölçümü, karbonmonoksit ölçüm cihazı ile tek bir soluk verme havasındaki CO miktarı belirlenmesi ve akciğer grafisi değerlendirmesi sonucunda bireye özgü uygulanan farmakolojik ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Sigara Bırakma Tedavileri, Nikotin Replasman tedavisi ve Bupropion veya Vareniklin ile yapılan medikal tedavidir. Yine 2 saatte bir kullanılan Sitizin tabletler Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi Tütün Bağımlılığı Tedavi ve İzlem Merkezinde dağıtılmaya başlanmıştır. İlk 3 günde sigara içme isteğini kesen bu tabletler hipertansiyon ve şeker hastalığı olmayanlarda kullanılabilmektedir. Verdiğimiz tüm ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak bireye verilmektedir. İlk on beş gün içerisinde ve aylık yüz yüze kontrol görüşmeleri yanında telefon ile yapılan görüşmeler tedavinin yakın izlemi açısından önemlidir. Aylık kontrol görüşmelerinde tütün bağımlılığında rolü olduğu bilinen davranış bağımlılığı irdelenip, fizyoterapist eşliğinde fiziksel aktivite alışkanlıklarını kazandırma motivasyon görüşmeleri yapılmaktadır ve medikal tedavide her ay doz azaltılmaktadır. Yine tütün bağımlılığı tedavisi ve izlem kontrollerinde Sağlıklı Hayat Merkezi Obezite ve Diyabet Birimi rutin hemogram ve biyokimya paneli istenmekte, vücut kitle indeksleri hesaplanmakta tahlil sonuçlarına göre gereğinde birim takibine bireyler alınmaktadır” dedi.

Tütün ve tütün ürünlerinden kurtulmak isteyenleri Sigara Bırakma Polikliniklerine beklediklerini belirten Dr. Eylem Küçükebe; “Polikliniğimize başvuruda bulunmak isteyen kişiler Alo 171 Sağlık Bakanlığı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak randevu alabilirler” dedi.

ŞİDDETİN ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI
Sıradaki Haber Kadına yönelik şiddet, ruhsal hastalıkları tetikliyor